Potpisan Plan suradnje u području zdravstva i medicine za razdoblje 2024. - 2026. između Hrvatske i Sjeverne Makedonije


U okviru današnjeg službenog posjeta predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije, Nj. E. Hristijana Mickoskog, kojeg je primio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković u Banskim dvorima, potpisan je Plan suradnje između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Sjeverne Makedonije u području zdravstva i medicine za razdoblje 2024. - 2026. kojega su potpisali ministar zdravstva Republike Hrvatske, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i ministar zdravstva Republike Sjeverne Makedonije, Prof. Dr. Arben Taravari.

Plan suradnje u navedenom razdoblju uključuje: razmjenu informacija i stručnjaka u području zdravstva i medicine, pružanje savjetodavnih usluga kod liječenja pacijenata, suradnju u području izrade protokola, smjernica, vodiča i standarda, suradnju vezanu uz modele financiranja zdravstvenih usluga, razmjenu stručnjaka i iskustava u području transplantacijske medicine, usavršavanje zdravstvenih radnika, provođenje specijalističkog usavršavanja doktora medicine, stipendista Republike Sjeverne Makedonije u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, suradnju na programima prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, razmjenu informacija o novoj opremi i tehnološkim dostignućima koji se odnose na medicinu i zdravlje, razmjenu iskustava u području javnog zdravstva i medicinskih znanosti, prijenos znanja u području zdravstvenog menadžmenta i razmjenu informacija i iskustava vezanih uz aktivnosti pristupanja Republike Makedonije Europskoj uniji te suradnju  u području zdravstvenog turizma.

Makedonska strana iskazala je interes za uspostavom suradnje između zdravstvenih ustanova Republike Hrvatske i Sjeverne Makedonije u vidu prijenosa hrvatskog znanja i iskustava u svrhu jačanja kapaciteta zdravstvenog sustava Sjeverne Makedonije te unapređenja zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite građana Sjeverne Makedonije. Makedonska strana vidi realizaciju takve suradnje kroz aplikaciju za TAIEX program tehničke pomoći Europske Komisije uz Republiku Hrvatsku kao zemlju partnera u provedbi programa.

U duhu potvrde dugogodišnje suradnje, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske će i dalje nastaviti pružati sveobuhvatnu i konkretnu potporu i podršku Ministarstvu zdravstva i institucijama iz Sjeverne Makedonije.
 

Pisane vijesti