Ugrađuje se novi linearni akcelerator u OB Zadar, prvi od njih 21 za koje je vlada osigurala 85 milijuna eura

Obišli smo radove na ugradnji novog linearnog akceleratora, vrijednog 4 milijuna eura u OB Zadar. Ovo je samo jedan od njih 21, koje je ova Vlada osigurala za građane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ukupno 85 milijuna eura alocirano je bolnicama diljem Lijepe Naše za onkološke pacijente jer Zdravlje je prvo“ - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš prilikom obilaska bolnice i uvida u pripreme za ugradnju linearnog akceleratora, CT simulatora te uređaja za dozimetriju i fiksaciju, čija je vrijednost, zajedno s građevinskom, strojarskom i električnom opremom i radovima, veća od 4 milijuna eura.

Zadarska županija pri samom je vrhu po broju oboljelih od malignih bolesti u Hrvatskoj pa će pacijentima iz  te županije, kao i Ličko - senjske i dijela Šibensko - kninske županije, ali i liječnicima zadarske bolnice ova suvremena oprema biti od koristi u povećanju povoljnijih ishoda liječenja onkoloških bolesnika.

„Kupnjom linearnog akceleratora OB Zadar uključujemo u jedinstvenu radioterapijsku mrežu institucija u Hrvatskoj. U području onkološke skrbi, uz novi PET/CT i nadogradnja postojećeg linearnog akceleratora u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, novi PET/CT u KBC-u Osijek, tu je i Nacionalna onkološka mreža i Nacionalna baza onkoloških podataka, Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. godine, onkološke uputnice, kao i preventivni zdravstveni pregledi koje širimo na nacionalnoj razini. Time u svakom dijelu Hrvatske omogućujemo dostupnost i jednako kvalitetnu terapiju što je, uz preventivu i podizanje zdravstvene pismenosti, jedna od naših niti vodilja u povećanju broja zdravih godina života naših građana kao i dugoročnog unaprjeđivanja zdravstvene slike nacije“, istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. 

Linearni akcelerator u OB Zadar predstavlja napredni radioterapijski sustav za pružanje visoko učinkovitih tretmana raka zračenjem. Osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu radioterapiju za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela od pluća, dojke, abdomena, glave i vrate te prostate.

U sklopu posjeta Zadru ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. obišao je i budući stacionar za palijativnu skrb Babindub u sklopu Doma zdravlja Zadarske županije za čiju je rekonstrukciju i opremanje osigurano nešto više od 2,2 milijuna eura. Na više od tisuću četvornih metara do kraja godine bit će uređeni prostori za palijativnu skrb deset osoba s područja Zadarske županije, čime će se povećati ukupni broj postelja za pacijente u termalnoj fazi na 30, te uz tri koordinatorice palijativne skrbi i mobilni tim značajno poboljšati uvjeti smještaja za bolesnike.

 

Pisane vijesti