Zdravstveni turizam kao mogući pokretač gospodarskog razvoja dalmatinskog zaleđa - Sinergija resursa

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Radionicu su uvodnim govorom otvorili dekan Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu izv. prof. dr. sc. Mirko Gugić, prof. v. š. te pomoćnik ministra zdravlja doc. dr. sc. Miljenko Bura, dr. med. Na radionici su sudjelovali predstavnici Grada Knina i Šibensko – kninske županije , Splitsko-dalmatinske županije, Zadarske županije, turističkog i zdravstvenog sektora, brojni OPG-ovi eko hrane i LAG-ovi, NP Krka, te stručnjaci iz relevantnih hrvatskih institucija: Hrvatske turističke zajednice, Sveučilište Split, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (zamjenik ravnatelja sa suradnicima ), Savjetodavna poljoprivredna služba u RH, Hrvatski zavod za zapošljavanje, predstavnici Ministarstva zdravlja, poznati ekonomski analitičari dr. sc. Guste Santini, dr.sc. Damir Novotny, bivši nositelji središnje vlasti gospođa Pave Župan Rusković i prof. Ana Stavljenić-Rukavina, studenti Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu i dr.

Tijekom stručne radionice naglašena je potreba na stvaranju sinergije između zdravstvenog sektora kao infrastrukturnog preduvjeta za cjelogodišnji turizam u najširem smislu sa korištenjem prirodnih činitelja uključujući i ekološki proizvedenu hranu kao značajnog faktora u razvoju prepoznatljivosti Hrvatske kao jedinstvene turističke destinacije zdravstvenog turizma. Sudionici okruglih stolova zaključili su da kroz organizirani razvoj i sinergiju raspoloživih resursa u dalmatinskom zaleđu, zdravstveni turizam može biti pokretač gospodarskog razvoja i zapošljavanja u dalmatinskom zaleđu i općenito ruralnim područjima u Hrvatskoj. Doc. dr. sc. Miljenko Bura stavio je naglasak na kreiranju i isporuci kompleksnog hrvatskog brenda visoke dodane vrijednosti, a Hrvatska mora biti prepoznatljiva kao zemlja zdravlja u najširem smislu. U tom smislu predložio je dodjelu neiskorištene zemlje ali i drugih konkretnih potpora, mladim obrazovanim farmerima koji izlaze sa Veleučilišta a koji mogu biti nosioci takvog organiziranog razvoja u svakom pogledu, devastiranoj Dalmatinskoj zagori.

U sklopu radionice posebno mjesto je zauzela prezentacija od dr. Guste Santini „Hrvatski New Deal kreće iz kraljevskog grada Knina“ kako bi iz kraljevskog grada Knina mogla započeti jedna posebna priča koju drugi nemaju. Obrazovni sustav je perjanica i nositelj poljoprivrednog i prehrambenog turizma a potencijal je jedinstveno EU tržište. Hrvatski razvoj mora polaziti od nacionalnih resursa koji takvim projektima daju komparativnu prednost.

Također, tijekom stručne radionice dati je pregled postojećeg stanja u poljoprivrednim resursima krša, raspoloživim stručnim kadrovima i potrebama za novim profilima kadrova, migracijskim trendovima te općenito zdravstveno – turističkoj infrastrukturi koja je nedovoljno razvijena.

Treći okrugli stol je označio primjere najbolje prakse gdje su bivši i sadašnji studenti na Veleučilištu u bliskoj suradnji sa Veleučilištem razvili autohtone sorte vina, umake, sireve paste čajeve i ostale proizvode od ekološki uzgojenih maslina, smokava, mesa i mlijeka.

Doc. Bura na kraju zaključuje kako smo na dobrom putu, jer ovi mladi imaju dobru i pozitivnu priču. Obvezuje se ostati u kontaktu i dalje raditi na ideji. Zahvaljuje se svima i nada obveznom međusektorskom povezivanju, pogotovo, naglašava potrebitu potporu mladima, jer su to svojim dosadašnjim trudom i primjerima zaslužili.



Vijesti iz medija