Nova zdravstvena kampanja „Funkcionalni bolovi u trbuhu kod djece“

Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, ESPGHAN,  u suradnji s nacionalnim stručnim društvima, pokrenulo je novu zdravstvenu kampanju pod nazivom “Funkcionalni bolovi u trbuhu kod djece” u 22 zemlje Europe. U Hrvatskoj su nositelji kampanje Hrvatsko Društvo za Pedijatrijsku Gastroenterologiju, Hepatologiju i Prehranu (HDPGHP) Hrvatsko Pedijatrijsko Društvo (HPD) i Hrvatsko Društvo za Preventivnu i Socijalnu Pedijatriju (HDPSP).
 
8. travnja 2024. održana je Svečana sjednica povodom početka kampanje u Hrvatskoj u prostorima Hrvatskog liječničkog zbora, koju je otvorio Predsjednik HLZ-a prof. Željko Krznarić. Skupu se obratila dr. Andrea Bičanić predstavnica Ministarstva zdravstva, prof. Sanja Kolaček ispred ESPGHAN-a, prof. Mujkić Aida ispred Hrvatskog pedijatrijskog društva, dr. Mirjana Kolarek Karakaš ispred Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, prof. Orjena Žaja ispred Hrvatskog društva za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu.

Uz nazočnost prisutnih, bez kojih bi sve to bilo teško ostvariti, kampanja je otvorena!
 Radi se o novoj zdravstvenoj kampanji koja ima za cilj podići  svijest o funkcionalnim bolovima u trbuhu kod djece: područje medicine kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje i vodeći je uzrok izostanka iz škole diljem svijeta. 

Predstavljeni su i edukativni materijali koji su razdijeljeni i putem elektroničke poštem dostavljeni širokom krugu pedijatara. Materijali su namijenjeni za podizanje svijesti o ovom problemu i to na način razumljiv općoj populaciji, razumljiv i djeci što će vjerujem olakšati komunikaciju prema roditeljima koji imaju dijete s funkcionalnim bolovima u trbuhu.

Komentirajući kampanju, Ulrich Baumann, predsjednik ESPGHAN-a, navodi „ESPGHAN je multiprofesionalna organizacija čiji je cilj poboljšati zdravlje djece u Europi. Promatramo svakodnevne probleme u primarnoj pedijatrijskoj zaštiti, a u ovom smo se slučaju usredotočili na uobičajeni problem funkcionalne boli u trbuhu. To može biti tako poražavajući i problematičan problem za obitelji i moramo nešto učiniti u vezi toga. Ova kampanja, zajedno sa suradnjom općih pedijatrijskih i nacionalnih PGHAN društava, ima za cilj uhvatiti se u koštac s tim problemom”.

Čak 30% djece školske dobi zahvaća stanje funkcionalne boli u trbuhu. Ugrožava kvalitetu života oboljelog djeteta što može utjecati i na kvalitetu života cijele obitelji. Moguća su komorbidna stanja poput depresije i anksioznosti.

Važno je što prije postaviti dijagnozu kako bi se izbjeglo pretjerano podvrgavanje djece nepotrebnim invazivnim dijagnostičkim postupcima.
Pogođenoj djeci i njihovim obiteljima potrebno je pružiti pomoć i potporu, po potrebi i uključivanje u druge tretmane, što će pomoći djeci u 80% slučajeva.

Na pitanje o važnosti kampanje, profesor Marc A. Benninga, pedijatrijski gastroenterolog i stručnjak za ESPGHAN objašnjava da je „funkcionalna bol u trbuhu vrlo česta u cijelom svijetu. Ponekad je povremena, ali često utječe na kvalitetu života. Djeca koja imaju ovakve tegobe prijavljuju više tjeskobe, više depresije i nižu kvalitetu života.’'