Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

ZAGREB, 18. studenoga 2014. – Vlada Republike Hrvatske donijela je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, s ciljem istovjetnog i standardiziranog postupanja prema žrtvama seksualnog nasilja bez obzira na njihove osobne karakteristike ili mjesto gdje se nasilje dogodilo.
Protokol određuje obaveze, procedure i suradnju nadležnih tijela i institucija u Hrvatskoj koji rade na području otkrivanja i suzbijanja seksualnog nasilja i pružaju pomoć zlostavljanim osobama. Time će se osigurati jedinstvena, kvalitetna, učinkovita i prema žrtvi usmjerena pomoć i potpora.

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Seksualno nasilje, uz obiteljsko, ulazi u dominantne oblike rodno uvjetovanog nasilja, to jest one vrste nasilja u kojima je u većini slučajeva počinitelj muškarac, a većina žrtava su žene.

Rodno uvjetovano nasilje prisutno je u svim dijelovima svijeta bez obzira na kulturu i vrijeme. Žrtve su izložene psihičkom, fizičkom, seksualnom i ekonomskom nasilju te sustavnoj izolaciji koja ih čini još ranjivijima i izloženijima različitim oblicima nasilja.

Seksualno nasilje spada u najteže zločine i najmanje prijavljivane, jer je često obavijeno velom šutnje i predrasuda, stigmatizacijom i nepostojanjem odgovarajućih mehanizama zaštite žrtava i kažnjavanja počinitelja. Seksualno nasilje se događa češće nego što se misli, a njegove posljedice su dalekosežnije nego što je većina osoba, uključujući i one koje su ga doživjele, spremne priznati, a njegova cijena, psihološka, zdravstvena i ekonomska, za žrtvu, njezinu obitelj i širu zajednicu i društvo je nesaglediva te ne ostavlja mogućnost prešutnog toleriranja.

Svjetska zdravstvena organizacija u svom Izvještaju o nasilju i zdravlju u svijetu 2002. godine navodi kako je seksualno nasilje "bilo koji seksualni čin, pokušaj ostvarivanja seksualnog čina, neželjeni seksualni komentar ili prijedlog koji je usmjeren protiv osobe i njezine seksualnosti, a koji može počiniti druga osoba bez obzira na odnos sa žrtvom ili stanje u kojem se nalaze. Karakterizira ga uporaba sile, prijetnje ili ucjene za ugrožavanje dobrobiti i/ili života same žrtve ili njoj bliskih osoba".

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja temelji se na zakonima i podzakonskim aktima te na sadržaju i obvezama propisanim Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine koju je donio Hrvatski sabor 15. srpnja 2011. godine, kao i na Preporuci Rec Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o zaštiti žena od nasilja i Memorandumu s objašnjenjima.



Vijesti iz medija