Beroš: Nemamo skrivenu namjeru dodatno opteretiti obiteljske liječnike

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti nemaju skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike obiteljske medicine i kako njihovo uključivanje u djelatnost hitne medicine ne uključuje rad u hitnim službama.


"Možda smo nekog prestrašili, ali zato smo tu da razgovaramo. Ova administracija nije imala skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite, ali moja obaveza je osigurati backup za izvanredne situacije kada netko građanu mora pružiti pomoć", rekao je Beroš nakon okruglog stola u Ministarstvu zdravstva na temu zakonskih izmjena.

"Neke kolege su konstruktivni i žele razgovarati, imaju i prijedloge, a neki ne žele razgovarati, odnosno više vole razgovarati preko medija, a to nije dobar način", rekao je Beroš.

Dodao je kako prijedlog zakona ide u javno savjetovanje tijekom čega svi mogu dati primjedbe, a nakon čega će ponovno biti osnovana radna skupina, a zakon će javnosti biti dostupan u idućih nekoliko dana. 

Prepoznate dosadašnje nelogičnosti

Beroš je ocijenio kako predložene izmjene omogućavaju bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu te su prepoznate dosadašnje nelogičnosti koje su završavale i tragično.

Izmjenama se tako trebaju riješiti određeni pravni prijepori, odnosno da bi liječnik trebao moći napustiti svoju ordinaciju kako bi nekome u blizini pružio prvu hitnu medicinsku pomoć bez da ga netko kasnije proziva što nije bio na svom radnom mjestu, što je problem u malim mjestima.
"Riječ je o izvanrednim okolnostima i nema govora, kako neki krivo tumače, da bi netko trebao raditi u kolima hitne pomoći ili objedinjenom hitnom bolničkom prijemu", naglasio je Beroš.

Poručio je kako se opstrukcija ne boji te da je njegova savjest čista. Između ostalog, naveo je kako taj zakon nije općenito mjesto koje rješava sve probleme, već ostvaruje osnovne pretpostavke za određene elemente, dok se drugi elementi reguliraju drugim putem, poput koeficijenata koje uređuje uredba Vlade.  

Beroš je također rekao kako su zakonom prepoznali važnost primarne zdravstvene zaštite koja je desetljećima bila zanemarivana i kadrovski je devastirana.

Najavio je kako će vjerojatno uvesti godinu dana rada prije dobivanja specijalizacije, koji bi se poglavito odnosio na primarnu zdravstvenu zaštitu, a gdje bi nakon početnog perioda mentorstva, mladi liječnici mogli raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Tako dobivamo 400-500 mladih liječnika koji mogu biti raspoređeni na ona mjesta primarne zaštite koja su insuficijentna, poglavito u pasivnim krajevima", rekao je ministar. 

Između ostalog, rekao je i kako neće ukidati bolnice, već ih spajati te mijenjati opseg djelatnosti.

Propisati patološka stanja nespojiva s vozačkim sposobnostima

Govoreći o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, rekao je kako to nije izolirani hrvatski proces te će struka "vrlo brižljivo" propisati patološka stanja koja nisu spojiva s vozačkim sposobnostima.

Poručio je kako sigurnost na cestama nema alternativu i kako je potrebno okrenuti paradigmu i imati manje suosjećanja za one koji privremeno neće moći voziti, a više za one koji će zbog takvih aktivnosti izgubiti svoje najmilije. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti