Beroš: Ne postoji sumnja u trgovinu organima u KBC-u Zagreb

U slučaju presađivanja bubrega u KBC-u Zagreb ne postoji sumnja u trgovinu organima, već u moguće nepravilnosti u procesu doniranja, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš te poručio da transplantacijski program nije ugrožen.

Nema sumnje da su doktori prodavali organe, a u sam slučaj uključene su druge institucije koje imaju šire ovlasti od zdravstvene inspekcije, rekao je Beroš prilikom boravka u Bjelovaru vezano uz sumnje u trgovinu organima u slučaju dvije transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb iz 2019. godine.

Zdravstvena inspekcija, kazao je ministar, ispitala je ove slučajeve zbog činjenice da je odbijena transplantacija u jednoj zdravstvenoj ustanovi (KB Merkur), a prihvaćena u drugoj (KBC Zagreb).

"Našla je određene sumnje u nepravilnosti, no to je daleko od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje institucija pa će se vidjeti je li što bilo neadekvatno", rekao je Beroš.

Pojasnio je da se moguće nepravilnosti odnose na psihosocijalne procjene donora, ispunjavanje upitnika te dostavu dokumentacije i potvrda ovjerenih kod javnoga bilježnika.

"Zdravstvena inspekcija otkrila je određene sumnje u disfunkcionalnosti samoga procesa doniranja", rekao je ministar. Sumnje u nepravilnosti upućene su DORH-u na daljnje postupanje, te je upućen spis Hrvatskoj liječničkoj komori koja se okviru svog Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju očitavala.

Beroš je poručio da je privremeno obustavljen proces presađivanja organa sa živih nesrodnih donora, no u svim ostalim slučajevima proces transplantacije ide dalje. Istaknuo je i da su rijetki slučajevi transplantacije organa sa živih nesrodnih donora, pa privremeno zaustavljanje tog programa ne ugrožava transplantacijski program.

Ministar smatra i da u ovom slučaju nije bilo curenja informacija iz KBC-a Zagreb, već misli da se radi o "brizi za zdravstveni sustav zdravstvenih djelatnika iz drugih ustanova".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti