Ministarstvo šalje inspekciju u KB Sveti Duh. Beroš: Potencijalni slučaj nestanka lijekova se ne smije ignorirati

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da šalje farmaceutsku inspekciju u KB Sveti Duh radi utvrđivanja činjenica o potencijalnom nestanku lijekova vrijednih dva milijuna kuna, a ministar Vili Beroš poručio je da se taj slučaj ne smije ignorirati.

S ciljem utvrđivanja svih činjenica u slučaju potencijalnog nestanka lijekova u iznosu od dva milijuna kuna u KB-u Sveti Duh, Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje bolnice Grada Zagreba te će se uputiti farmaceutska inspekcija Ministarstva kao i inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da se "navedeni slučaj u KB-u Sveti Duh ne smije se i ne može ignorirati", navodi se u priopćenju Ministarstva.

"Svaka sumnja na neodgovarajuće postupanje u zdravstvenom sustavu treba biti ustanovljena putem nadležnih tijela što činimo i u ovom slučaju. Ukoliko se potvrde zabrinjavajući navodi o nestanku lijekova od 2 milijuna kuna u zagrebačkoj bolnici, slučaj će biti upućen na postupanje u Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske“, istaknuo je Beroš.

Napominje kako za svaku zdravstvenu ustanovu u sustavu vrijede isti zakoni te svaki rukovoditelj ustanove mora odgovorno upravljati svim procesima, pa tako i financijskim.

Financijska učinkovitost zdravstvenog sustava postiže se odgovornim djelovanjem dionika

Na tom tragu je, ističe, u tijeku i detaljna financijska analiza Ministarstva zdravstva svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj kako bi se postojeći procesi učinili još transparentnijima te da bi se maksimalno spriječili slučajevi poput aktualnoga u KB-u Sveti Duh.

O detaljima navedenih koraka s ciljem skretanja pozornosti ravnateljima na važnost aktivnog praćenja svih procesa u vlastitim ustanovama, Ministarstvo zdravstva će uskoro izvijestiti javnost.

„Financijska učinkovitost zdravstvenog sustava postiže se odgovornim djelovanjem dionika na svim razinama zdravstvenog sustava što je i jedan od smjerova naših reformskih mjera, uz organizacijska i kadrovska unapređenja", poručio je Beroš istaknuvši da je svaka kuna uložena u zdravstvo dragocjena.

Istaknuo je odlučnost u postizanju cilja da svaki dionik zdravstvenog sustava u potpunosti preuzme svoju odgovornost za poslove u svom djelokrugu kako bismo zajedno učinili potrebne reformske iskorake.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti