Beroš: Blaže popuštanje mjera možda već ovoga tjedna

Ministar Beroš otvorio je danas preuređeni novi operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna. Najavio je i kako se razmišlja o popuštanju aktualnih epidemioloških mjera, a moguće je da se blaže popuštanje dogodi već ovoga tjedna.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako se razmišlja o popuštanju aktualnih epidemioloških mjera, a moguće je da se blaže popuštanje dogodi već ovoga tjedna.

“Blažeg popuštanja mjera vjerujem da hoće biti, možda već i ovoga tjedna. Mjere će sigurno ostati u određenim segmentima, poput socijale i zdravstva, jer epidemija je i dalje tu”, kazao je Beroš.

Nije otkrio više detalja o tome što podrazumijeva popuštanje mjera, dodavši da još ne može reći kada će se ukinuti obveza nošenja maski jer je to “vjerojatno zadnji element u kontekstu epidemioloških mjera koji će biti reduciran”.

Istaknuo je kako je odgovornost Stožera brinuti da mjere budu prilagođene aktualnom epidemiološkom trenutku, a to i rade.

Odgovarajući na pitanje o mogućem odlasku s mjesta ministra u rekonstrukciji Vlade, Beroš je rekao kako je “jedino mijena stalna”, ali se zbog napisa u medijima pita “gdje je nestala istina”.

Prvi paket zakona o reformi zdravstva bit će predstavljen u drugom kvartalu

“Osobno me ne smeta licitiranje mojim imenom, jer svi ćemo jednom otići, ali smetaju me neistine, laži, konstrukcije, podmetanja, miješanje krušaka i jabuka, čemu svjedočimo u medijskom prostoru”, kazao je.

Posljednjih dana mediji pišu o nalazima Državne revizije o poslovanju njegova ministarstva, a Beroš tvrdi da se “parcijalno vade neki elementi iz konteksta”.

Kaže da je Državna revizija dala bezuvjetno mišljenje na financijski dio poslovanja ministarstva, a uvjetno mišljenje na usklađivanje poslovanja, što je ispravljeno. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, Agencija za zaštitu osobnih podataka, u konačnici i DORH, nisu našli elemente za nikakvo postupanje, dodao je.

Upitan jesu li ga Uskok ili DORH kontaktirali zbog poslovanja Ministarstva zdravstva s tvrtkom Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, Beroš je odgovorio kako njega osobno nisu nego su kontaktirali stručne službe u ministarstvu koje vode te procese.

Najavio je da će prvi paket zakona o reformi zdravstva biti predstavljen u drugom kvartalu, a planira da zakonski paket u Hrvatskom saboru bude usvojen do kraja godine.

“Reforma zdravstva nije hrpa papira ili dokumenata - to je niz aktivnosti i mjera - poput objedinjavanja javne nabave, čišćenja listi čekanja, reformiranja primarne i bolničke zdravstvene zaštite, okretanja ka preventivi”, rekao je Beroš.

Otvoren obnovljeni operacijski blok u Dječjoj bolnici u Klaićevoj

Ministar je otvorio danas preuređeni novi operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna.

Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, poručio je Beroš.

Operacijski blok, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna, potpuno je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020.“ te intervencijom Ministarstva zdravstva koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo 10,6 milijuna kuna za građevinske radove i operacijske dvorane stradale u potresu.

U novom su bloku dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a ministar je poručio da je "u fokus dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice kao i unaprjeđenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske“.

Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt, kazao je ravnatelj bolnice Goran Roić.

Paralelan rad na drugim strateškim projektima

Puštanje u rad novih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta Dječje bolnice u Klaićevoj prvi je značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta Zagreba nakon potresa, dodao je ravnatelj.

Proširenje i opremanje operacijskog bloka u Klaićevoj dodatno će poboljšati ishode liječenja djece, uvjete rada bolničkog osoblja te će umanjiti broj dana hospitalizacije, a ministar najavljuje i druge slične projekte u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.

„Uz Kliniku za dječje bolesti, paralelno razvijamo druge strateške projekte, poput Nacionalne dječje bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći, te nam predstoje najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava“, poručio je Beroš.

Vezano uz sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, temeljem javnog poziva Ministarstva zdravstva za dodjelu bespovratnih sredstava dosad su sklopljeni ugovori sa 60 prijavitelja čiji su osnivači država ili Grad Zagreb, ukupne vrijednosti 2,3 milijardi kuna, od čega je 850 milijuna kuna financirano iz EU Fonda solidarnosti, a 1,45 milijardi kuna iz ostalih izvora.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti