Beroš o primjeni covid potvrda u zdravstvu: Ni jedan početak nije lak; zaštita zdravlja iznad svega

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na twitteru da je prvoga dana uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav u zdravstvenim ustanovama testirano 6236 djelatnika, među kojima je bilo 20 pozitivnih osoba.

"Kod više od 6236 testiranih djelatnika u šezdesetak zdravstvenih ustanova prvog dana uvođenja obveznih EU covid potvrda zabilježeno je 20 pozitivnih. Još jedan neoborivi argument da su mjere neophodne u zaštiti pacijenata i zaposlenika", napisao je Beroš.

Uvođenje covid potvrda podržali su danas Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara ocijenivši kako je to mjera koja će pridonijeti sigurnosti bolesnika. Istodobno su osudili prosvjede pred nekim bolnicama protiv mjera čiji je cilj sprečavanje širenja covida-19 jer se time narušava mir nužan bolesnicima u njihovu liječenju.

Ministar zdravstva Vili Beroš u KBC-u Zagreb obilježio je početak primjene covid potvrda u zdravstvu.

"Ni jedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja međutim u situaciji kad je virus godinu i pol dana oko nas negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije nije opravdano. Moj zadatak je omogućiti sigurnost zdravstvenog sustava i to ću nastojati napraviti", kazao je Beroš u izjavi za medije osvrćući se na prosvjednike.

Mjere su privremene

"Kao ministru zdravstva zadatak mi je omogućiti sigurnost svih korisnika usluga ali isto tako i djelatnika. Svi imaju iste uvjete, nema diskriminacije. Nikog ne tjeramo na cijepljenje ali testiranje je ono što struka smatra u ovom trenutku osnovnim uvjetom za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to izvršiti radi hrvatskih građana i naših bolesnika", rekao je.

Beroš je ponovio kako su mjere privremene te će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije i procijepljenosti one će se mijenjati. "Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati, zašto netko ne želi dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Koji su mu motivi. Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti".

Naveo je kako je u testiranjima tijekom jučerašnjeg dana u bolnicama otkriveno 10 asimptomatskih pozitivnih bolesnika. "Oni bi ušli u sustav i mogli širiti virus, a to ne želimo. Stoga i to ukazuje da je mjera u ovom trenutku utemeljena".

Rekao je kako su prije donošenja odluke o uvođenju obveznih covid potvrdama obavljene konzultacije sa pravnim stručnjacima za ustavno pravo i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega.


Izvor: Hina/Vlada 



Pisane vijesti