Tijekom cijelog tjedna u Celiko centru, Tomašićeva 10, organizirana su brojna predavanja, na temu prehrane oboljelih, degustacije bezglutenskih proizvoda, provjera prisutnosti celijakije brzim testom iz kapljice krvi, radionice izrade bezglutenskih namirnica i drugo.
U subotu 18. svibnja kada se obilježava Međunarodni dan celijakije, od 11 sati predviđeno je druženje s roštiljadom bez glutena na Jarunu (sjenice iza ograđenog bazena na jezeru) pod motom „Zdrava prehrana bez glutena„.
Stručnjaci ističu kako je u Hrvatskoj neprepoznato čak 98 posto bolesnika s celijakijom!
Celijakija je česta, kronična, doživotna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama (pšenica, raž, ječam). Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari.
Bolest ima brojne i različite oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simptoma, osobito u odrasloj dobi i zato je često neprepoznata.
Ranije se mislilo da se bolest javlja isključivo u dječjoj dobi i da nakon oporavka sluznice i nestanka simptoma celijakija nestaje. To nije točno jer nova medicinska saznanja potvrđuju da je celijakija kronična bolest svih dobnih skupina koju doživotno treba liječiti bezglutenskom prehranom.
Prema svjetskim podacima u oko 9 od 10 oboljelih ova ozbiljna bolest nije prepoznata. Prema europskim podacima o učestalosti bolesti, u Hrvatskoj ima najmanje 45 tisuća ljudi kojima prijete brojne komplikacije neliječene celijakije.
Jedino ispravno liječenje celijakije je striktna doživotna bezglutenska prehrana. Kršenje dijete, ponekad i namjerno, ne dovodi odmah do vidljivih posljedica. Nepoznavanje specifičnosti dijete i krivo tumačenje uputa dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija u bolesnika.