Priopćenje vezano uz preporuke za sprečavanje epidemije Covid-19 u školama

Ministarstvu zdravstva obratili su se građani koji putem elektroničke pošte iskazuju nezadovoljstvo sa provođenjem epidemioloških mjera u školama s ciljem suzbijanja širenja infekcije bolesti COVID-19 koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je  24. kolovoza 2020. donio Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. koje su objavljene na https://www.hzjz.hr/wp content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf. Nažalost, aktualnu epidemiološku situaciju moramo uvažavati i adekvatno joj odgovoriti. Razumijemo da korištenje maski u školama  ne odgovara djeci, no takva je mjera neophodna radi njihove osobne zaštite i sigurnost tijekom boravka u školi, ali i zaštite djelatnika škola, a sve eventualne nejasnoće vezane uz pitanja zaštite zdravlja Vašeg djeteta u mogućnosti je razjasniti Vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite. Noseći masku djeca štite drugu djecu, svoje prijatelje, roditelje svoje djedove i bake..

Preporuke Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) govore o prednosti korištenja medicinskih i nemedicinskih maski u područjima sa poznatim ili sumnjivim prijenosom iz zajednice, u javnim ustanovama i zatvorenom prostoru, uključujući i škole, posebno za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole, ali kao komplementarne metode uz sve druge protuepidemijske mjere poput fizičkog razmaka, pojačane higijene i sl.

Dokumente koji potkrjepljuju navedeno možete pronaći na sljedećim poveznicama:

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/facts/questions-answers-prevention

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/infographic-using-face-masks-community

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/facts/questions-answers-school-transmission

Epidemija bolesti COVID -19 svakodnevno donosi nove izazove, ali nas istovremeno podsjeća i  koliko je važna empatija, solidarnost i briga jednih za druge, baš kao i kod svih drugih izazova u našim životima. Zaštita zdravlja naš je zajednički prioritet.
 
Zahvaljujemo na razumijevanju,

Ministarstvo zdravstva