Državni tajnik Plazonić na videokonferenciji ministara turizma

Zagreb, 20. svibnja 2020.g. - Ministri turizma raspravljali su putem videokonferencije o koordiniranom djelovanju u provedbi Paketa za turizam i promet Europske komisije te mogućnostima za pružanje doprinosa ministara u raspravama o Planu oporavka. 

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih zemalja članica EU te europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton koji je predstavio Paket smjernica i preporuka za turizam i promet te povjerenica za promet Adina Vălean. U radu videokonferencije aktivno je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić.

Nakon što je Europska komisija 13. svibnja 2020.g.  predstavila Paket smjernica i preporuka za turizam i promet kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omogući turističkim tvrtkama da se ponovno otvore nakon višemjesečnog zatvaranja, poštujući potrebne zdravstvene mjere, hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a organiziralo je ovu drugu videokonferenciju za ministre turizma usmjerenu na razmjenu mišljenja i stavova država članica o Paketu smjernica i preporuka Komisije.

Kako se ljetna sezona brzo približava, a još uvijek ima  otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i provedbu smjernica i mjera Komisije, na konferenciji je istaknuto kako je potrebno definirati rokove i uvjete za provedbu Paketa i nastavak dijaloga između država članica.Ocijenjeno je kako su razmjene mišljenja na razini ministara turizma, uz uključivanje resora unutarnjih poslova, prometa i zdravstva izrazito važne u uspostavljanju normalnog kretanja te time i revitalizaciju turizma u Europi.