Ministar Beroš donio odluku o osnivanju karantene u Infektivnoj klinici, kao preventivne mjere

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš donio je u petak odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze korona virusom, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Karantena je osnovana u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević “ u Zagrebu, a u njoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene korona virusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.

Trajanje karantene trajat će sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas, ističu iz Ministarstva zdravstva.

“Do danas, na sreću, u Hrvatskoj nema zaraženih i oboljelih osoba od korona virusa. Međutim, ne želimo ništa prepuštati slučaju u zaštiti hrvatskih građana od ove zdravstvene ugroze. Iskustvo iz susjedne Italije i nekih drugih sredina traži od nas da “pušemo i na hladno”, pa sam stoga odlučio, uz sve do sada poduzeto, osnovati karantenu kao još jednu dodatnu preventivnu mjeru,” izjavio je ministar Vili Beroš.

HZJZ: Do danas u svijetu 76.740 oboljelih od koronavirusa, a  2.247 osoba umrlo

Ministarstvo zdravstva RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svakodnevno na službenim internetskim stranicama HZJZ-a objavljuju informacije i podatke o koronavirusu.
Prema podatcima za 21. veljača, trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu (izvor ECDC) je - 76.740 osobe.

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC) je 2.247 osoba. Trenutni broj oboljelih u Europi (izvor ECDC) je 47 osoba.

U Hrvatskoj trenutno ni jedna osoba nije oboljela od koronavirusa.

Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 16 osoba, kod kojih je na temelju kriterija ECDC-a i SZO postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su  negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.
Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC) su - Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.

Izvor: Hina / Vlada
 


Vijesti iz medija