Dojenje je izrazito praktično i sigurno, ne zahtijeva posebnu pripremu i pribor, lako dostupno bez obzira na vrijeme i mjesto, uz znatno smanjeni rizik infekcije kao posljedica vanjske bakterijske kontaminacije mlijeka, te predstavlja uštedu u kućnome budžetu. Majčino mlijeko smanjuje opasnost infekcija i zbog zaštitnih tvari koje sadrži, lako je probavljivo, stimulira sazrijevanje probavnog i imunološkog sustava, ne opterećuje bubrege, a optimalan sastav i količina esencijalnih masnih kiselina, kao što su linoleiska, α-linolenska i dokozaheksanoična kiselina, osigurava pravilan razvoj mozga.
Dojenje smanjuje rizik razvoja alergija na hranu, rizik za pojavu autoimune bolesti (npr. šećerne bolesti tipa 1), te rizik od iznenadne smrti u dojenačkom razdoblju.
Psiholozi su potvrdili da dojenje kod djeteta razvija snažan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, a kod majki majčinske osjećaje i vezivanje za dijete i tako pozitivno utječe na psihološki razvoj djeteta. Ujedno je zdravo i za ženu. Ono omogućuje brže vraćanje maternice i čitavog organizma u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, brže mršavljenje nakon poroda, te smanjuje učestalost karcinoma dojke i jajnika, infekcija mokraćnog sustava i debljine.