Ministar zdravstva posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

Mostar, 14. lipnja 2019. – Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić posjetio je Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, nastavno na nedavno potpisani sporazum o suradnji u području hitne medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, kao i Ugovor o suradnji između Ministarstva zdravstva RH u području hitne medicine sa SKB Mostar.

Prilikom posjete održan je radni sastanak vezan uz početak suradnje Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko–neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije sa SKB Mostar.
 
Na sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Federalnog ministarstva BiH, doc. dr. sc. Vjekoslav Mandić, predstavnici lokalne zajednice kao i rukovodstvo SKB Mostar predvođeno ravnateljem, prof.dr.sc. Antom Kvesićem.
 
Hitno medicinsko zbrinjavanje odnosi se na državljane Republike Hrvatske s područja djelovanja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život, pojedini organ ili dijelovi tijela odnosno kod kojih bi u kratkom vremenu moglo doći do životne ugroženosti, a u SKB Mostar mogu biti zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata.
 
Protokol prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u SKB Mostar utvrdio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu kojim su definirane medicinske indikacije i kontraindikacije za prijevoz u SKB Mostar koja će osiguravati zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika svih dobnih skupina, kroz 24 sata dnevno.
 
Tijekom ovog i  sljedećeg  tjedna održavaju se  operativni sastanci  Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i sporazumom obuhvaćenih  županijskih zavoda za hitnu medicinu na kojima će se detaljnije dogovoriti provedba i dati upute za postupanje u određenim situacijama.
 

Stranica