Ministar zdravstva na poslovnom doručku „Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj“ u organizaciji AmCham Croatia

ZAGREB, 19. ožujka 2019. - Ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je na  poslovnom doručku u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham Croatia), pod nazivom "Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj". Tom je prigodom najavio niz projekata u ovoj godini, među kojima se izdvajaju  Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, Nacionalni plan protiv raka, unapređenje sustava hitne medicinske pomoći, uspostava mobilnih ambulanti, izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i drugi.

 

Ministar  Kujundžić je istaknuo da je za Nacionalni projekt dječje bolnice u Zagrebu sve spremno, a idućih dana bit će raspisan međunarodni natječaj."Pripremljena je studija izvodljivosti za koju su sredstva osigurana iz EU fondova, a ovih dana bit će raspisan i međunarodni natječaj koji je osnova da bi se moglo aplicirati za EU fondove", kazao je.

Studija izvodljivosti koštala je 37 milijuna kuna, a izgradnja nove dječje bolnice s opremom iznosit će oko 100 milijuna eura.

Na poslovnom doručku ministar zdravstva osvrnuo se na projekte koji su realizirani u protekle dvije godine podsjetivši, među ostalim, na izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspostavu prioritetnih lista čekanja, funkcionalnu integraciju bolnica, fond skupih lijekova, nabavu skupe opreme ....

Posebno smo ponosni na prioritetne liste čekanja, kroz koje je tijekom 2018. obrađeno oko 22 tisuće ozbiljno bolesnih pacijenata, rekao je ministar.

Što se tiče funkcionalne integracije bolnica, kazao je, kruna svega bit će Sveučilišna bolnica u Zagrebu koja će brojne bolnice i laboratorije 'staviti pod jedan krov'.

Kada je riječ o dnevnim bolnicama u različitih dijelovima Hrvatske, dodao je, u Zagvozdu je ona već počela s radom gdje dolaze specijalisti iz Splita, a u Metkoviću počinje s radom danas dolaskom specijalista iz Dubrovnika.

Ministar Kujundžić je pritom odbacio da će dolazak specijalista u Metković dovesti do manjka liječnika u Dubrovniku.

"Bitno se neće ništa dogoditi u smislu manjka u bolnici u Dubrovniku jer bi ti isti liječnici taj dan radili kardiološki pregled ili ultrazvuk dojke za pacijente iz doline Neretve u dubrovačkoj bolnici a sad će ih raditi u Metkoviću", izjavio je Kujundžić novinarima.

Kada je riječ o drugim zahtjevima za poboljšanje zdravstvene zaštite u Metkoviću, ministar Kujundžić je naglasio da su stvoreni okviri glede povezivanja hitne pomoći,  laboratorija, dnevne bolnice, ugovora za iznimno hitne slučajeve s bolnicom u Mostaru.

"Sve drugo je na razini županije i doma zdravlja", kazao je.

Spomenuo je također projekte izgradnje bolnice u Puli i Rijeci, povećanje izdvajanja za skupe lijekove, projekt uspostave prvog robotskog kirurškog sustava, te povećanje broja specijalizacija. Najavio je u idućih nekoliko mjeseci i potpisivanje ugovora o brzim brodicama za prijevoz pacijenata s otoka.



Stranica