Ministar Kujundžić: Fond za skupe lijekove povećali smo sa 750 milijuna na milijardu i 250 milijuna kuna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je nakon sjednice Vlade na konferenciji za medije Izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu.

Kazao je da su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 23,6 milijardi kuna, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 23,4 milijarde kuna.

„Ostvaren je pozitivan financijski rezultat od 241 milijun kuna, što je prvenstveno posljedica veće zaposlenosti i povećanja bruto plaća“, pojasnio je ministar.

„Tijekom 18 mjeseci ove Vlade Fond za skupe lijekove povećan je sa 750 milijuna kuna, koliko je bio na kraju 2016., na milijardu i 250 milijuna kuna, koliko je sada“, naglasio je.

Dodao je da su tijekom 2016. na listu stavljena četiri skupa lijeka, 2017. 20 lijekova, a u prva tri mjeseca ove godine već je stavljeno 7 lijekova. Među tim lijekovima su lijekovi za sve rijetke bolesti, a novost su novi lijekovi za karcinom pluća, karcinom dojke, melanom, karcinom bubrega i spinalnu mišićnu atrofiju.

Ministar Kujundžić kazao je da je danas održan sastanak Povjerenstva koje je analiziralo rezultate liječenja spiznrazom, kao i moguće rezultate liječenja novim lijekom tvrtke Roche, koje bi u Hrvatskoj trebalo uključiti 23 pacijenta koji ispunjavaju kriterije.

S obzirom da bi spinraza za nekoliko dana trebala biti stavljena na listu HZZO-a, Povjerenstvo je raspravljalo i o novcu dosad uplaćenom za taj lijek. Povjerenstvo, kazao je ministar, smatra da je smisao toga računa pomoći onim pacijentima koji čekaju da neki novi lijek dođe na listu HZZO-a, stoga je
predloženo da se ta sredstva krajnje transparentno preusmjere za neke druge lijekove odnosno bolesti.

Stoga je ministar danas kontaktirao i župana Splitsko-dalmatinske županije, koja je najveći donator, koji mu je poručio kako je Županija uplatila sredstva za pomoć bolesnima i da nema ništa protiv da ti novci budu preusmjereni za neke druge bolesnike i neke druge bolesti.

https://youtu.be/UOLgvlQhGH4
 

Stranica