Obilježeno 90 godina od osnutka Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" obilježila je u utorak, 3. listopada,  90. godišnjicu osnutka stručnim skupom 'Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti - susret profesije i politike', na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Milan Kujundžić,  predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dr. Anne S. Johansen iz Svjetske zdravstvene organizacije, dekan Medicinskoga fakulteta Marijan Klarica, v. d. ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić Tiljak i brojni drugi uzvanici. 

„Sve je počelo prije 90 godina  godina vizijom čovjeka čija je misija bila promicati zdravlje nacije svim sredstvima.“, rekla je Kujundžić Tiljak.
Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ osnovana je 1927. godine, a danas je znanstveno-nastavna podružnica Medicinskog fakulteta. Utemeljena je na inicijativu grupe zdravstvenih radnika s ciljem razvoja hrvatske i svjetske medicinske znanosti i prakse na području javnog zdravstva.
Premijer Plenković čestitao je obljetnicu djelatnicima škole te podsjetio kako Hrvatska ima dugu povijest javnoga zdravstva prožetu uspjehom u suzbijanju bolesti i promicanju zdravlja.
 „Dr. Andrija Štampar postavio je visoke ciljeve obrazovanja naroda o zdravlju. Njegova načela kroz koja je, na svoj način, provodio ono što danas nazivamo načelom supsidijarnosti, zapravo govore o tome kako je okrenuo cijeli koncept rekavši da liječnik treba tražiti pacijenta, a ne obratno. To je ključan i temeljni pristup koncepcije javnoga zdravstva kako ga je on vidio. Na to se nadovezuje i koncept sveobuhvatnog javnog osiguranja koje se temelji na ključnom kršćanskom načelu, solidarnosti i uzajamnosti gdje je zdravstvena zaštita dostupna svima i neupitan je europski standard“, rekao je Plenković.
Premijer je naglasio kako je kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge na zavidnoj razini, a u uvjetima brzih demografskih promjena i starenja stanovništva cilj je osigurati jednaku dostupnost zdravstva i kvalitetu za sve građane, osobito u ruralnim područjima.
„Hrvatsko zdravstvo, organizirano poštujući sve postulate europskog zdravstvenog sustava, nudi širok raspon usluga za sveobuhvatno zdravstveno osiguranje. Zdravstvena statistika pokazuje da imamo rezultate kao u visokorazvijenim zemljama, bez obzira na visinu izdvajanja na zdravstvo po glavi stanovnika. U nekim segmentima smo u samom vrhu Europe, pa i svijeta, kao što je transplatacijska medicina, e-recepti te preventivni nacionalni programi“, istaknuo je Plenković.
Škola "Andrija Štampar" danas je dio europske i svjetske mreže javnozdravstvenih obrazovnih i istraživačkih ustanova, te aktivno surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Kao dio stručno znanstvenog skupa, uz uvodna izlaganja i panel diskusiju održane su i dvije radionice, projekcija dokumentarnog filma, javnozdravstveni forum te postavljene dvije izložbe. 

Stranica