Svečano predstavljanje rada Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti

U prostorima Ministarstva zdravstva, 11. rujna 2017. godine, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, održano je svečano predstavljanje službenog početka rada Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti.

Uz ministra zdravstva, svečanom predstavljanju prisustvovali su i ravnatelj Kliničke bolnice 'Sveti Duh' prof. dr. sc. Mladen Bušić, izaslanik Ureda predsjednice dr. sc. Tomislav Madžar, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić Vukičević te državni tajnici ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić i Tomislav Dulibić. Predstavljanje je održano dan uoči ovogodišnjeg Nacionalnog dana ambliopije koji je proglašen od strane Hrvatskog sabora na sjednici 20. lipnja 2016., kao prvi takav u svijetu.  
 
Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju  pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”. Cilj ovog projekta bio je ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu te predložiti probir na ambliopiju kao sastavni dio mjera zdravstvene zaštite.  Ravnatelj KB 'Sveti Duh' prof. dr. sc. Bušić istaknuo je kako rezultati Zagrebačkog probira pokazuju da je prevalencija ambliopije 8,1%, ali i kako je njena izlječivost do sedme godine života čak 90% te je pred svim sudionicima projekta zadatak jasan: „osigurati pravovremeni pristup liječenju“.
 
Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već i cjelokupne populacije. Zamjenica gradonačelnika gđa. Pavičić Vukičević naglasila je kako ulaganje u informiranje i prevenciju jača opće zdravstveno stanje populacije te izrazila nadu kako će ovakvih projekata biti još više.
 
Ubrzo nakon prvih rezultata projekta,  rodila se ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac aktivnosti bila je uspostava Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti. Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu. „Ovim je projektom Republika Hrvatska pokazala da uz zajedničko djelovanje može biti predvodnica promjena u europskom i svjetskom javnom zdravstvu“, rekao je dr. sc. Madžar, izaslanik Ureda predsjednice.
 
Ministar Kujundžić zahvalio je prof. dr. sc. Mladenu Bušiću i svim drugim suradnicima na uspješnom projektu, Gradu Zagrebu na podršci, kao i prethodnim ministrima zdravstva na dosadašnjim aktivnostima. „Ovaj projekt čini iskorak za hrvatsku djecu i to je ono što ga čini posebno vrijednim i važnim“, zaključio je ministar.

Stranica