Klinika za dječje bolesti dobila dva moderna rendgenska uređaja

ZAGREB, 26. srpnja 2017.  - U Zavodu za  dječju radiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb od danas rade dva nova najmodernija digitalna rendgenska uređaja, vrijedna  3,5 milijuna kuna, koja će uz veću kvalitetu dijagnostičkih pretraga ubrzati protok pacijenata i smanjiti liste čekanja. Obilježavanju početka rada nazočio je i  ministar zdravstva  prof.dr.sc. Milan Kujundžić.


Zavodu za dječju radiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb redovito gravitira veliki broj pacijenata dječje dobi, bolničkih i ambulantnih, i to ne samo iz grada Zagreba već i sa područja čitave Hrvatske. Samo tijekom 2016. g. izvedene su radiološke pretrage i procedure za 25 000 pacijenata dječje dobi. Nabava novih uređaja osigurava bolje funkcioniranje Klinike osobito stoga što u njoj djeluje više referentnih centara .
Digitalna rendgenska dijaskopija je uređaj koji služi za kontrastne pretrage, odnosno prati prolazak kontrastnog sredstva kroz ciljani dio tijela, te na taj način omogućava točno postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg liječenja. C-luk je digitalni rendgenski uređaj koji se koristi tijekom operativnih zahvata, najčešće traumatoloških, ortopedskih i neurokirurških, a ujedno je nephodan  za normalno funkcioniranje hitne službe u Klinici.
Kroz dječju radologiju godišnje prođe oko 25.000 pacijenata. Uređaj za operacijske sale ( C-Luk) koristit će oko 2000 pacijenata godišnje, a digitalnu dijaskopiju isto toliko, uz dodatnih 5000 pacijenata . Sredstava su osigurali Ministarstvo zdravstva i Klinika za dječje bolesti.
Prednosti ovih uređaja su višestruke:
  • upotrebljavaju se i do 60% niže doze zračenja u odnosu na dosadašnje uređaje a za istu kvalitetu rtg snimke
  • omogućena je mobilnost uređaja za operacijske sale ( C-LUK) i
  • omogućena je bežična povezanost s bolničkim informatičkim sustavom.
Sve navedeno osigurava veću kvalitetu i sigurnost provedenih dijagnostičkih pretraga, smanjuje broj ekspozicija po djetetu, a bežičnim pohranjivanjem snimki u bolnički sustav izbjegavaju se naknadna snimanja djece. Nabava ovih uređaja odraz je  kontinuiranih napora  s ciljem stvaranja dobrih bolničkih uvjeta za pružanje najbolje zdravstvene skrbi djeci.
 

Pisane vijesti