Liječničke karijere u Hrvatskoj

Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu održan je 10. lipnja prvi Dan liječničkih karijera kojeg je organizirao Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Cilj ovog događaja je očuvanje liječničke struke, smanjenje odlaska liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika na rad u inozemstvo te očuvanje zdravstvene zaštite za njene krajnje korisnike – pacijente u Hrvatskoj. Na Danu liječničkih karijera budući i sadašnji liječnici mogli su dobiti sve informacije o profesionalnim mogućnostima koje im se pružaju u Republici Hrvatskoj te poticaj na konstruktivan dijalog o stvaranju pozitivne klime za zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj.
„Ministarstvo zdravlja aktivno provodi mjere poboljšanja stručnog i statusnog položaja liječnika. Osigurana su sredstva iz fondova Europske unije za edukacije i specijalističko usavršavanje doktora medicine, a strukturiran je i program olakšica liječnicima koji su zainteresirani za život i rad u depriviranim područjima“, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Delfa Radić Krišto i dodala kako očekuje da će poduzete mjere ostvariti pozitivne rezultate u što skorije vrijeme.
U okviru programa održan je Okrugli stol na temu aktualni problemi mladih liječnika, pripravnički staž, specijalističko usavršavanje, stručno napredovanje i planiranje zdravstvenih kadrova, zdravstveno osiguranje te beneficije i edukacije zdravstvenih zaposlenika, kao i provođenje  mjera stimulacije ostanka liječnika u Republici Hrvatskoj. Na Okruglom stolu sudjelovali su dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica, pomoćnica ministra zdravlja  Delfa Radić Krišto, zamjenica v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Veronika Laušin, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić i drugi.
Na Danu liječničkih karijera sudjelovali su i odgovarali na pitanja zainteresiranih predstavnici Ministarstva zdravlja Marija Pederin, viša savjetnica-specijalistica, Nataša Marijanović, viša upravna savjetnica i Lovro Novoselac.
Marija Pederin održala je izlaganje pod nazivom „Može li se dobiti specijalizacija u Republici Hrvatskoj?„ te istaknula kako je trend odobravanja specijalizacija kontinuirano u porastu. Predočila je budućim specijalizantima postupak odobrenja specijalizacija i zaključila da je cilj Ministarstva zdravlja suradnja s medicinskim fakultetima, Hrvatskom liječničkom komorom, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Hrvatskim liječničkim zborom u cilju poboljšanja statusa liječnika, jednakomjerne raspoređenosti doktora medicine i zadržavanja zdravstvenih radnika u Republici Hrvatskoj kao i planiranje održivih zdravstvenih sistema.

Stranica