Ministri zdravlja EU tijekom dvodnevnog zasjedanja raspravljaju o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, utjecaju migracija na zdravlje, borbi protiv demencije, zdravstvenoj politici u okviru Europskog semestra te smanjenju udjela transmasnih kiselina i zasićenih masnoća u industrijski proizvedenoj hrani.
Zamjenik ministra istaknuo je kako Hrvatska snažno podržava europsku prekograničnu suradnju u području zdravstvene zaštite, sukladno odredbama europske Direktive koja je implementirana u naše zakonodavstvo. Naglasio je važnost jačanja suradnje između organizacija civilnog društva za zaštitu pacijenata i javnozdravstvenih službi, a posebice između nacionalnih kontakt osoba za prekograničnu zdravstvenu zaštitu u svrhu što boljeg informiranja pacijenata o načinu ostvarivanja njihovih prava.
Uslijed velikih migracija stanovništva iz bliskoistočnih zemalja, osobita pozornost posvećena je rješavanju pitanja zaštite zdravlja migranata, adekvatnog pružanja pomoći i zbrinjavanja.
Dio rasprave posvećen je borbi protiv demencije, jednoj od vodećih javnozdravstvenih izazova u europskim državama. Hrvatska je započela s implementacijom Nacionalnog programa promicanja zdravlja te je intenzivirala aktivnosti vezane uz rano prepoznavanje i liječenje ove bolesti. Prim. Cesarik naglasio je kako je potrebno uložiti dodatne napore u cilju podizanja razine osviještenosti građana o posljedicama ove bolesti, ali i zdravstvenih radnika, zdravstvenog i drugih relevantnih sektora.
Raspravljajući o aktivnostima u okviru Europskog semestra, naglašena je potreba daljnjeg jačanja suradnje između država članica Europske unije, posebice kada je riječ o unaprjeđenju održivosti zdravstvenih sustava.
Zbog sve većeg broja oboljelih od nezaraznih kroničnih bolesti izazvanih neadekvatnom prehranom, poput pretilosti i dijabetesa, ministri zdravlja smatraju kako je potrebno podići svijest građana o ovoj problematici te pronaći još učinkovitije mjere za redukciju udjela transmasnih kiselina u industrijski proizvedenoj hrani. U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program promicanja zdravih životnih stilova kojim se promovira smanjenje konzumacije hrane s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera i soli. S druge strane, potiče se konzumacija zdrave prehrane bogate voćem i povrćem te pojačana tjelesna aktivnost.