Priznanja najboljim zdravstvenim djelatnicima

Najučinkovitijim liječnicima dodjeljuju se priznanja, a temelj za procjenu rada je faktura koje bolnice ispostavljaju HZZO-u za svaki dijagnostičko-terapijski postupak.

Najboljim liječnicima Ministarstvo dodjeljuje simbolično priznanje, a njihove bolničke ustanove daruju im stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna.

Priznanje najučinkovitijim liječnicima dodjeljivat će se svaka tri mjeseca, a u sljedećoj fazi Ministarstvo zdravlja projektom će obuhvatiti i vrednovanje rada drugih medicinskih djelatnika.

Učinak liječnika procijenjen je na temelju faktura koje bolnice ispostavljaju Hrvatskom zavodu za  zdravstveno osiguranje za svaki dijagnostičko-terapijski postupak. Svaki liječnički zahvat ima određenu vrijednost, koju određuje zahtjevnost provedene procedure. To znači da se u istoj specijalnosti mogu prepoznati liječnici koji su zbrinjavali kompliciranije pacijente. Drugim riječima, uz broj obrađenih pacijenata, mjeri se i složenost postupka, što se na koncu pretvara u financijsku vrijednost temeljem koje se može napraviti rang-lista najuspješnijih.

Do sada su nagrađeni:
Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman, Darko Vujanić (KB-a Merkur), Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich (KBC Rijeka), Marina Vidović (KBC Zagreb), Igor Žabić (OB Koprivnica), Vlasta Kupres (OB Karlovac), Šime Manola (KBC-a Sestre milosrdnice), Sonja Tanfara, Zenon Pogorelić, Mari Perić i Marijan Šitum (KBC-a Split), Liborija Lugović Mihić, Valentina Matijević i Jakov Ajduk (KBC-a Sestre milosrdnice), Hrvoje Vlašić, Robert Cerović, Nenad Petrošić, Milan Rimac, Marina Fućak i Miranda Muhvić Urek (KBC-a Rijeka), Martina Ciglar Hlašć, Marija Štanfel, Mato Sušić, Goran Bićanić, Martina Majstorović, Asja Čelebić, Senka Meštrović i Andrej Aurer (KBC-a Zagreb), Nataša Dujella i Hrvoje Krpina (OB Zadar), Ljiljana Hodak (OB Našice), Spomenka Manojlović (KB Dubrava), Maro Dragičević (KB Merkur) te Mirjana Balen-Topić (dr. Fran Mihaljević).
 
Priznanja u svibnju 2015.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga i njegov pomoćnik doc. Dragan Korolija-Marinić uručili su priznanja desetorici liječnika za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Priznanja su dobili Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman i Darko Vujanić iz KB-a Merkur, Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich iz KBC Rijeka, Marina Vidović iz KBC Zagreb, Igor Žabić iz OB Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB Karlovac te Šime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice. Ministarstvo zdravlja dodijelilo im je ovo simbolično priznanje, a od svojih će bolničkih ustanova dobiti na dar stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna.

Ministar Varga zahvalio je liječnicima na iskazanom iznimnom trudu te je naglasio kako je vrednovanje rada zdravstvenih djelatnika jedna u nizu mjera, pored nacionalnih preventivnih programa, koje poduzimamo kako bi se životni vijek hrvatskih građana kroz pet godina produžio za dvije godine, koliko danas živimo kraće od prosječnog Europljana. Ministar je najavio da će se donijeti posebna uredba kojom će se omogućiti nagrađivanje prema učinku.

„Ja sam samo radio svoj posao i tako ću i ubuduće. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo pa sam se ugodno iznenadio“, rekao je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB Merkur, Stipislav Jadrijević. Njegov kolega, također transplantacijski kirurg Branislav Kocman istaknuo je da iza svakog uspješnog kirurga stoji barem isto toliko vrijedan tim zdravstvenih djelatnika.

„Tim je sve napravio, ja sam samo najviše eksponiran“, također skromno komentira svoje priznanje kardiolog Vjekoslav Tomulić, a Ivana Smoljan, internistica iz KBC Rijeka rekla je kako nije ni sanjala da bi joj se takvo što moglo dogoditi te da je počašćena ovim priznanjem.

Ostali kolege također su rekli kako za svoj rad nisu očekivali zahvalu premda je ona uvijek dodatni motiv te su izrazili zadovoljstvo što se rad konačno vrednuje.

Novi rezultati Programa plus

Dodjela priznanja najuspješnijima, bila je prilika da se osvrnemo na najnovije podatke o provedbi Programa plus. Program plus provodi se od 11. veljače ove godine, a u Program su se uključile sve bolnice te u poslijepodnevnim terminima srijedom i subotom obavljaju medicinske procedure prema vlastitom odabiru, odnosno one na koje se kod njih najduže čeka.

Do početka svibnja kroz Program plus pregledano je 55.679 pacijenata, a s današnjim datumom broj obrađenih pacijenata se procjenjuje na oko 60 tisuća, budući da broj obavljenih pretraga i zahvata  prosječno raste oko pet tisuća na tjedan.

Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih i obrađenih 6136 pacijenata, slijedi KBC Zagreb s 5649, zatim KB Sveti duh u kojem je pregledano 4649 pacijenata, slijede OB Pula sa 4002, KB Dubrava sa 3215 pacijenata i KBC Split s 2980 pacijenata.

U nekim zdravstvenim ustanovama liste čekanja gotovo da ne postoje s obzirom da se na pregled čeka tek nekoliko dana. Primjerice u Kliničkom bolničkom centru Osijek za gastroskopiju se dobiva termin za dva, a za kolonoskopiju za četiri dana. Liste čekanja više ne postoje ni u KBC Rijeka za ultrazvuk srca te u KBC Split za laboratorijske pretrage.

Program plus provodit će se dok postoji potreba, odnosno prestat će se raditi u dodatnim terminima kada pacijent za medicinski zahvat ili pretragu bude mogao dobiti medicinski prihvatljiv termin u redovnom radnom vremenu.