Pripravci kanabinoida stigli u Hrvatsku

Imunološki zavod počinje distribuciju pripravaka na bazi kanabisa u obliku uljne otopine u ljekarne.
 
Bočice ulja s ekstraktom kanabisa od 25 mL dostupne su u dvije koncentracije:
2,5 mg/mL THC / 2,5 mg/mL CBD
5,0 mg/mL THC / 5,0 mg/mL CBD
 
Na svakoj bočici nalazi se kapaljka kojom se pripravak može točno dozirati, s oznakama u mililitrima (mL), pri čemu 1 mL otopine sadržava 2,5 mg, odnosno 5,0 mg aktivnih tvari (THC-a i CBD-a), što omogućuje precizno doziranje od strane pacijenta, sukladno dozi koju je propisao liječnik u određenoj indikaciji.

 

 

Npr. ako je od strane liječnika propisana doza 2x2,5 mg, pacijent će dva puta dnevno (ujutro i navečer) kapaljkom odmjeriti otopinu do oznake 1 mL, koja odgovara  dozi od 2,5 mg THC/2,5 mg CBD-a za oblik uljne otopine u koncentraciji 2,5 mg/mL THC / 2,5 mg/mL CBD.
 
Kapi se u propisanoj dozi mogu uzimati dodavanjem u jelo ili uz nekoliko gutljaja vode.
 
Lijekove i pripravke na bazi kanabisa  sukladno pravilniku mogu propisivati izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti koji sukladno pravilniku mogu preporučiti pripravke na bazi kanabisa su specijalisti neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije.

Pripravci na bazi kanabisa izdaju se isključivo u ljekarni, na recept, koji je propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri čemu trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom da se radi o pomoćnoj terapiji.

Primjer recepta:
Rp/
Cannabis sativae gtt. peror.
     2,5 mg/mL THC/2,5 mg/mL CBD
D. lag. orig. No II (duas), odnosno navesti broj bočica, do max. mjesečne doze od 7,5 g
S.  2x1 mL, odnosno prema smjernicama za doziranje Ministarstva zdravstva sukladno indikaciji
 
Lijekovi koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 7,5 g.
 
Za više informacija vidjeti ovdje


Preporuke za primjenu

Tablice s uputama o doziranju namijenjene liječnicima i ljekarnicima