Svjetska banka

Projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva – zajam 9127-HR
 
Dana 02. srpnja 2020. između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je Ugovor o zajmu za Projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva.
Ukupna vrijednost projekta iznosi: 183,9 mln EUR
Datum zatvaranja: 30. lipnja 2024. godine.
 
Projekt se sastoji se od 2 komponente:
Komponenta 1 je namijenjena oporavku nakon potresa i obnovi (165,56 mln EUR - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja), u okviru koje će se obnoviti i odabrane zdravstvene ustanove stradale u potresu;
Komponenta 2 je namijenjena nadzoru i pripravnosti javnog zdravstva (13,79 mln EUR - Ministarstvo zdravstva). Ova komponenta usmjerit će se na otkrivanje i potvrdu novooboljelih, praćenje kontakata, sposobnosti evidentiranja i izvješćivanja te nadzor. Također, pružit će se potpora zdravstvenom sustavu u planiranju pripravnosti za pružanje optimalne medicinske skrbi, održavanje nužnih usluga u zajednici i minimiziranje rizika za pacijente i zdravstvene djelatnike, djelomično i osposobljavanjem osoblja zdravstvenih ustanova i radnika na prvoj crti o mjerama ublažavanja rizika te osiguranjem potrošnog materijala i opreme za buduća izvanredna stanja.